Skip to main content

Medlemsmøde i Taastrup

Forside-LowRes300x Forfatteren Hans-Otto Loldrup fortæller om A.H.Riises apotek med hovedvægten på tiden i Charlotte Amalie. Historien bliver krydret med bl.a. citater fra familiemedlemmers beskrivelser af Riise og af apotekerhjemmet samt fra en dagbog, som blev skrevet af en medarbejder på apoteket. Foredraget ledsages af en lang række illustrationer, som er samlet fra mange kilder.

Det er baseret på Hans-Otto Loldrups netop udkomne bog »A.H. Riises apotek på St. Thomas og i Vejle«

Tilmelding senest onsdag, den 19. april 2017.


A.H. Riise og apotek på St. Thomas
I 1838 fik farmaceuten Albert H. Riise bevilling til at åbne et apotek i Charlotte Amalie på St. Thomas. I begyndelsen var det vanskeligt, fordi lægerne havde ret til selv at have doktorboder, hvorfra de solgte medicin af mere eller mindre tvivlsom kvalitet. Doktorboderne blev snart forbudt af myndighederne, og Riise overvandt selv andre vanskeligheder. Hans forretning voksede, han rejste til Amerika og købte varer, og han fabrikerede selv kosmetik, rom og ikke mindst den berømte velduftende  hårvand, Bay Rum, som blev en vigtig indtægtskilde.

 Ved siden af det travle liv som forretningsmand dyrkede Riise en anden passion: Indsamling af naturalier til museerne i København. I dag, mere end 150 år efter, kan man stadig bl.a. finde hans fugleskind, sjældne fisk og firben på Statens Naturhistoriske Museum og stenredskaber fra Vestindien på Nationalmuseet.

 Som ældre flyttede Riise tilbage til Danmark, til landstedet, som han kaldte »Villa St. Thomas«, ved Frederiksberg Allé. Hans to sønner, Karl og Valdemar, overtog driften af apoteket i Charlotte Amalie. I 1913 blev det solgt til farmaceuten Oluf Poulsen.

 Apoteker Poulsen havde med sin apotekerbevilling fået eneret på at sælge lægemidler på St. Thomas. Han havde ikke kunnet forudse, at øerne få år senere blev solgt til Amerika, hvorved han ville miste sin eneret under amerikansk lovgivning. Han krævede derfor erstatning af den danske stat, som tildelte ham bevillingen til at drive et nyt apotek, kaldet St. Thomas Apotek, i Vejle. Han skulle indrette det i de lokaler, som byens Svane Apotek hidtil havde ejet. Svane Apoteket skulle i stedet flyttes til en anden beliggenhed. Denne komplicerede situation gav St. Thomas Apotek en turbulent start i Vejle, hvor såvel Rigsdagen som både Apotekerforeningen og Farmaceutforeningen bidrog til dramaet. Efter at røgen havde lagt sig i løbet af 1917, har St. Thomas Apotek nu gennem 100 år udviklet sig som de øvrige i branchen.

Forfatteren Hans-Otto Loldrup fortæller om Riises apotek med hovedvægten på tiden i Charlotte Amalie. Historien bliver krydret med bl.a. citater fra familiemedlemmers beskrivelser af Riise og af apotekerhjemmet samt fra en dagbog, som blev skrevet af en medarbejder på apoteket. Foredraget ledsages af en lang række illustrationer, som er samlet fra mange kilder. Det er baseret på Hans-Otto Loldrups netop udkomne bog »A.H. Riises apotek på St. Thomas og i Vejle« –  160 sider. 250 kr. – Kan bestilles på www.farmacihistorie.dk

Information om arrangementet

Arrangementets tidspunkt onsdag 26-04-2017. 19-00
Sidste frist for tilmelding: onsdag 19-04-2017. 23-00
Pris 60 kr.
Det foregår her: Taastrup Medborgerhus, Store Sal

Der kan ikke længere tilmeldes til dette arrangement

Atlantic link