Imellem verdener om de frie afrocaribiere og den litterære mulatfigur i 1800-tallet

Imellem verdener    om de frie afrocaribiere og den litterære mulatfigur i 1800-tallet I dette foredrag vil Sine Jensen Smed fokusere på en befolkningsgruppe, som man ikke hører så meget om, når man diskuterer dansk kolonihistorie.

Nemlig de frie afrocaribiere, de såkaldte ’Frifarvede’, som de blev betegnet tilbage i tiden.

Der vil blive fortalt nærmere om denne befolkningsgruppe i Dansk Vestindien, og om hvordan den får et særligt litterært udtryk i 1830’ernes Danmark i en række romaner og teaterstykker: ”Mulatfiguren” er en litterært konstrueret figur, hvorigennem grænser imellem en ”hvid” og en ”sort” verden, imellem fri og slavegjort og imellem koloni og kolonistat forhandles og diskuteres. Her vil inddrages eksempler fra Henrik Hertz De Frifarvede (1836) og H.C. Andersens Mulatten (1840).

Sine Jensen Smed (f. 1989) er ph.d. i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet (2019). Hun har været del af det VELUX-finansierede forskningsprojekt ’Reading Slavery’, der har undersøgt de litterære aftryk af den transatlantiske slavehandel. Sine har beskæftiget sig med Danmark og specifikt undersøgt, hvordan de caribiske plantagekolonier blev fremstillet i litteraturen og tidsskriftspressen i Danmark i første halvdel af 1800-tallet.

Information om arrangementet

Arrangementets tidspunkt Onsdag 01-09-2021. 19-00
Sidste frist for tilmelding: Onsdag 25-08-2021. 22-00
Pris 75DKK
Det foregår her: Taastrup Medborgerhus
Der kan ikke længere tilmeldes til dette arrangement