Under sejl til Vestindien ad trekantsruten eller direkte

Under sejl til Vestindien ad trekantsruten eller direkte Erik Gøbel, fhv. seniorforsker, vil på dette medlemsmøde fortælle om skibsfarten mellem Danmark og Dans Vestindien.

Vi skal høre om de mange tusinde sejladser – lige fra den første, hvor guvernør Jørgen Iversen på sejlskibet ”Færø” koloniserede St. Thomas i 1672, til den sidste, hvor guvernør Henri Konow på ”Valkyrien” overdrog Dansk Vestindien til USA i 1917.

De fleste sejladser gik direkte frem og tilbage mellem Danmark og Vestindien; men indtil 1803 sejlede adskillige ad trekantruten via Afrika for at hente slaver til de vestindiske plantager. Vi skal høre om skibene, søfolkene og sejladserne – både de rutinemæssige og de dramatiske, som indebar mytteri, forlis og slaveoprør.

Også orlogsflåden var aktiv i Caribien, hvor den ydede konvoj og beskyttede handelsskibene imod kapere og sørøvere. Efter blomstringstiden i 1700-tallet opretholdt St. Thomas sin status som en meget vigtig havn for både lokal og international handel og søfart, også efter at sejlskibene blev afløst af dampskibe.

 
Slaveskibet Fredensborg 

Erik Gøbel sad mange år i DVS-bestyrelsen og har skrevet adskillige artikler og bøger om Dansk Vestindiens historie. Han er aktuel med bogen ”Under sejl til Asien, Afrika og Amerika 1600-1850” (Gads Forlag, november 2021).

Traktement som sædvanlig.

Tilmelding senest 15. november.

Henvendelser vedrørende medlemsmødet kan ske til  Gerda Brown på telefon 60 41 06 22.

Information om arrangementet

Arrangementets tidspunkt Mandag 22-11-2021. 19-00
Sidste frist for tilmelding: Mandag 15-11-2021. 21-00
Pris 75 kr.
Det foregår her: Taastrup Medborgerhus, Store Sal

Der kan ikke længere tilmeldes til dette arrangement