Skip to main content

De sidste år med statsstøttet dansk produktion af sukker på St. Croix

  • Udgivelsestidspunkt : November 2013
  • Forfatter: Frode Engbæk
  • Dokumentnummer: Medlemsblad 2013 nr. 5
  • Dokumenttype: Artikel i medlemsblad
  • Institution: Dansk Vestindisk Selskab
  • Emnekategori: Kultur, Samfund og historie
 

DVS-2013-5-side-8-Bogomtale  Bogen omhandler sukkerproduktionen i årene 1920 – 1922 på St. Croix Sukkerfabrik og Estate La Grange 
Efter et mislykket forsøg på at sælge De Vestindiske Øer i 1870 blev „St. Croix Fælleskogeri“ dannet i 1876.

Fælleskogeriet, som var 100 % ejet af den danske stat, fik overdraget en grund på Estate Richmond, faktisk en del af St. Croix Arresthus. Grunden lå ud mod havet nord for Christiansteds havn, og den var dermed velegnet til afskibning af sukker. Placeringens var derimod langt fra sukkerplantagerne. Derfor blev der oprettet „saftstationer“, hvorfra den udvundne sukkersaft kunne pumpes til Sukkerkogeriet.

Da det heller ikke lykkedes for Staten at sælge øerne i 1902, skulle sukkerproduktionen fremmes igen: „St. Croix Sukkerfabrik A/S“ blev stiftet i 1903 som et „offentligt-privat partnerskab“. Staten havde 50 % af aktierne og private investorer resten. De danske Sukkerfabrikker i København varetog driften. Staten dækkede driftsunderskud over 500.000 kroner. Aftalen varede i 10 år, og den blev forlænget i 1913 med igen 10 år.

Bogen omhandler sukkerproduktionen i årene 1920 – 1922 på St. Croix Sukkerfabrik og Estate La Grange. De lokale ledelser af St. Croix Sukkerfabrik og Estate La Grange blev lagt sammen med en fælles teknisk bestyrer og en fælles merkantil bestyrer, men de separate ejerforhold fortsatte.

Brevene fra Den danske Sukkerfabrik til bestyrerne på St. Croix er bevaret, og de er kilderne til bogen. Derfor berettes der kun om de forhold, som krævede en bemærkning, en irettesættelse og sjældent en ros. De store maskiner til sukkerfremstillingen var anskaffet fra England og Skotland. Det mindre tekniske udstyr kom fra København. Når der skulle anskaffes nyt eller reservedele, skulle det bestilles via København, da det var De danske Sukkerfabrikker, som tegnede virksomhederne på St. Croix.

Sukkerproduktionen ophørte ved afslutningen af høsten i 1922 på grund af tørke og faldende sukkerpriser på det amerikanske marked. Fabrikkerne blev derefter solgt til lokale investorer, som videreførte sukkerproduktionen.

Den tredje væsentlige sukkerfabrik var Bethlehem Sukkerfabrik midt på St. Croix. Sukkerproduktionen på Bethlehem Sukkerfabrik fortsatte med dansk ejer indtil 1930.

Sukkerproduktionen på St. Croix ophørte helt i 1960-erne, og Virgin Islands Water and Power Authority byggede sin fabrik på grunden, som hidtil havde tilhørt St. Croix Sukkerfabrik A/S.

Bogen kan købes som e-bog hos saxo.dk Tilbage