Skip to main content

Filtrer visning i elektronisk bibliotek

Herunder kan du vælge filtrering af bibliotekets artikler. Bemærk du skal være logget ind for at kunne se alt data som fx referater.

Emnekategori

Dokumenttype

Fireburn 1878

  • Udgivelsestidspunkt : 21. januar 2024
  • Forfatter: Jens Villumsen
  • Dokumenttype: Arkivalier
  • Institution: Dansk Vestindisk Selskab
  • Emnekategori: Samfund og historie
Fireburn opstanden, som startede 1/10 1878 er en begivenhed, der spiller en meget væsentlig rolle i den dansk-vestindiske historie. Det er samtidig en begivenhed, som er omgærdet af megen mystik og mytedannelse.

Jens Villumsen har transskriberet en lang række arkivalier, som knytter sig til begivenhederne. Men da de fleste arkivalier er på dansk, har vestinderne kun haft begrænset mulighed for at lære detaljerne om begivenhederne. Alle de transskriberede tekster har han overdraget til Helle Stenum, som på hjemmesiden www.fireburnfiles.dk sørger for at oversættelse dem til engelsk, så det er muligt at sammenholde de originale arkivalier med den transskriberede tekst og den engelske oversættelse.

Jens Villumsen transskriptioner af de danske arkivalier finder du her:

  • Fireburn 1878, Standretten og Forhørs- og Justitsprotokoller for kommissionen af 25/10 1878 vedrørende Oktoberoprøret på St. Croix, Læs her den fulde tekst af de transskriberede dokumenter.

  • Finansministeriet, Commissionen af 28. december 1878 angående oprøret på St. Croix, afhøringsprotokol 1879. + diverse indberetninger. Læs her den fulde tekst af de transskriberede dokumenter

  • Inden kommissionerne efter Fireburn blev nedsat, blev de foretagne forhør og undersøgelser noteret i politiets journaler. Disse journaler ligger imidlertid på National Archive i Maryland, og er endnu ikke scannet og dermed gjort alment tilgængelige. Afskrift af et par af disse sager blev hjemsendt til Koloniernes Centralbestyrelse, Læs her den fulde tekst af de hjemsendte sager .

  • De arkivalier, som er samlet i Koloniernes Centralbestyrelse. Vestindisk kontor, indeholder en meget blandet samling dokumenter, rapporter, indberetninger fra guvernementet i Vestindien, korrespondance og så videre. Herimellem også de ovenfor hjemsendte forhørs-afskrifter. Samt Finans/statsminister Estrups reaktion på, at guvernør Garde ikke havde efterforsket disse sager, og han beordrede Garde til øjeblikkeligt at ansøge om sin afsked, med besked om, at den ville blive bevilget. Læs her den fulde tekst af de hjemsendte sager <Koloniernes Centralbestyrelse.pdf>