Kommende arrangementer

22
okt
2022

Det Vestindiske Møblement

Det Vestindiske Møblement
Foredrag af Klaus Dahl, cand.mag. i kunsthistorie.
Klaus Dahl har siden 2003 arbejdet med den danske stats samlinger af kunstindustri på de kongelige slotte og i den sammenhæng både arrangeret udstillinger og skrevet om samlingerne.

Med foredraget om Det Vestindiske Møblement tager Klaus Dahl os på en rejse med begyndelse i den fine smags europæiske centre og med en ung Peter von Scholten som guide.

Rejsen bringer os selvfølgelig til Skt. Thomas og Skt. Croix og det vanskelige vestindiske klima, men også videre på utallige ture frem og tilbage over Atlanten inden møblerne i 1917 tager ud på deres sidste rejse ved salget af øerne til USA, bliver pakket ned og ført hjem til København.

Det blev til 107 kasser med 250 møbler, omtrent ét møbel for hvert af de år eventyret havde varet siden overtagelsen af St. Thomas i 1672 – en slags souvenirpulje, man på den sidste dag valgte at indløse. I dag indgår de fleste af møblerne i indretningen af de kongelige slotte, nogle med prominente, andre med mere ydmyge placeringer. Men alle møblerne – er det foredragsholderens pointe – er et symbol på dansk kolonistyre.

Foredraget er baseret på Klaus Dahls bog, Det Vestindiske Møblement, Nyt Nordisk Forlag/Gyldendal, 2016.

Billedtekst: ”Et kolonistyre rydder op efter sig selv, pakker sammen og begiver sig i sommeren 1917 ud på den sidste rejse.”

Pris for medlemmer kr. 125,-
Pris for ikke medlemmer 150,-

Der vil blive serveret 1 sandwich og 1 øl eller vand.
21
nov
2022

Medlemsmøde - Om kulkvinderne på St. Thomas

21-11-2022 19:00 -21:00
Medlemsmøde - Om kulkvinderne på St. Thomas ”Dollar fo´dollar”

Forfatteren Ann Nørregaard fortæller om hendes bog, der omhandler kulkvinderne på St. Thomas.

Alle, der i vore dage har læst om eller ligefrem besøgt de gamle Dansk Vestindiske øer, har uden tvivl set nogle af de mange postkort, der afbilder 1800-tallets berømte kulkvinder på St. Thomas: Stolte, sorte kvinder med fyldte kulkurve på hovedet. Kvinder hvis indsats de kulfyrede dampere og deres redere ikke kunne undvære, såfremt de ønskede at sejle på Caribien.

Bevidste om deres eget værd som uundværlige for transport og handel var disse kvinder blandt forløberne for 1960’ernes rødstrømper. De var både hjemmearbejdende i familien og udearbejdende i kuldepoterne og fandt sig ikke i tidens inflation. De krævede uden at blinke i september 1892 deres løn udbetalt i gode dansk-vestindiske dollars og ikke som hidtil i ”The Mexican dollar”, som var i frit fald - og det udenom den gryende fagbevægelse, der ikke magtede opgaven. De organiserede sig lynhurtigt på tværs af de store kulværfter, gik i strejke og forhandlede selv en aftale. Deraf: “Dollar fo’ Dollar”.

Kulkvinderne tilhørte langt fra den sociale elite, men de var ikke uden evner og kom derfor sejrrigt ud af såvel 1892- strejken som senere i 1916. Mens markarbejderstrejken på St. Croix i 1916 og D. Hamilton Jackson er velkendte i den dansk-vestindiske historie, er kulkvinderne og deres historie ikke fortalt før – og det på trods af de mange postkort med St. Thomas´
kvindelige kullempere som motiv.

Foruden strejkerne vil jeg forsøge at beskrive hverdagen for kulkvinderne samt hvilke fornøjelser og forpligtelser Charlotte Amalie bød på. Alt fortalt gennem politiretsprotokoller, folketællinger, kirkebøger, matrikelfortegnelser, avisartikler, samtidige beretninger og ikke mindst rejsebeskrivelser.

Pris for medlemmer kr. 100,-
Pris for ikke medlemmer kr. 150,-

Der vil blive serveret 2 stk. smørrebrød og kaffe/the.
31
dec
2022

Indmeldelse

31-12-2022
Indmeldelse i Dansk Vestindisk Selskab
Du kan her tilmelde dig som medlem af Dansk Vestindisk Selskab. 

Medlem på prøve - noget for dig?

Fra 1. juli 2022 har vi indført en ordning med prøvemedlemskab; dvs at du "bliver medlem på prøve" og at du derfor ikke skal betale kontingent i de første 12 måneder. Derefter overgår man til et almindeligt medlemskab med betaling af kontingent efter bestemmelserne i vedtægternes § 6. Årligt kontingent for medlemsblad sendt med posten: 400 kr. eller elektronisk medlemsblad: 350 kr. Studerende (med studiekort) 200 kr.

Inden et prøvemedlemskab er ved at udløbe, sender vi en mail med oplysning om muligheder ved et fortsat medlemskab.

Man kan tegne et prøvemedlemskab, hvis man ikke tidligere har været medlem af Dansk Vestindisk Selskab.

Mens man har et prøvemedlemskab modtager man medlemsbladet MAGASINET elektronisk.

Det får du . . .
Som medlem af Dansk Vestindisk Selskab får du
  • fem medlemsblade a 32 sider om året indeholdende artikler med historisk indhold samt aktuelt om øerne.
  • gratis adgang til foredrag o.l. på medlemsmøder ca otte gange om året i Østdanmark og ca fire gange i Vestdanmark
  • gratis deltagelse ved historiske byrundture, udflugter mv.
Pris?
Et medlemskab koster
  • 350 kr. om året inkl. medlemsblade tilsendt som pdf-fil med nyhedsbrev (digital løsning).
  • 50 kr. i tillæg hvis bladet ønskes tilsendt med post i papirudgave.

Ved indmeldelse efter den 1. juli er kontingent kun det  halve (175 kr. hhv. 25 kr.) for resten af året. Efter 1. november opkræves ikke kontingent for de sidste måneder i året. 

Klik nedenfor på "Personlig" for at oprette dig som nyt medlem. Når du har udfyldt formularen, bliver du dirigeret videre til siden med betaling af kontingent. Du kan til enhver tid afbryde forløbet. En indmeldelse gælder for hele husstanden, så ægtefælle, kæreste e.l. er velkommen til at deltage i vores arrangementer.

31
dec
2023

Kontingent for 2023 (fornyelse af medlemskab)

31-12-2023
Du kan her foretage betaling af kontingent for 2023.

Kontingentet udgør et grundbeløb på 350 kr.  og hvis du ønsker medlemsbladet tilsendt med PostNord lægges der et gebyr på 50 kr. således at kontingentet for 2023 da vil være 400 kr. Et kontingent gælder for hele din husstand.

Dit valg af medlemsblad registreres automatisk, så efter betaling af kontingent behøver du ikke at foretage dig mere.