07
aug
2021

Kolonierne og magtens centrum – byvandring på Slotsholmen

07-08-2021 11:00 -12:30
50DKK
Kolonierne og magtens centrum – byvandring på Slotsholmen Kolonierne og magtens centrum  - byvandring på Slotsholmen ved Per Nielsen historiker og selskabets tidligere formand.

Havde kongen nogensinde mødt en sort kvinde eller mand, har en dansk-vestinder været i folketingssalen, og hvor og hvordan blev beslutninger om kolonierne truffet?

På en rundtur på Slotsholmen skal vi høre om initiativerne til at skabe et kolonirige, om nogle af de vigtige beslutninger igennem årene, og om hvilken status indbyggerne i de fjerne områder havde inden for den danske stat.

Det kommer til at handle om penge, varer, skibe, militær og politiske beslutninger, men også om enkeltpersoner fra kolonierne, der igennem årene har aflagt Slotsholmen et besøg – for eksempel den pæne unge mand på fotografiet, der i 1914 fik sin skæbne på plads under et kort, men vigtigt besøg her, og som blandt andet derfor 64 år senere døde som folkepensionist på Vesterbro.

Det drejer sig også om folk fra Grønland og Afrika, mennesker, der igennem tiden er dukket op på den lille ø, og når vi går rundt her, må vi selvfølgelig overveje, hvad en koloni overhovedet er og var – var Grønland en koloni, og var nogle få forter i Afrika en koloni?
01
sep
2021

Imellem verdener om de frie afrocaribiere og den litterære mulatfigur i 1800-tallet

01-09-2021 19:00 -21:30
75DKK
Imellem verdener    om de frie afrocaribiere og den litterære mulatfigur i 1800-tallet I dette foredrag vil Sine Jensen Smed fokusere på en befolkningsgruppe, som man ikke hører så meget om, når man diskuterer dansk kolonihistorie.

Nemlig de frie afrocaribiere, de såkaldte ’Frifarvede’, som de blev betegnet tilbage i tiden.

Der vil blive fortalt nærmere om denne befolkningsgruppe i Dansk Vestindien, og om hvordan den får et særligt litterært udtryk i 1830’ernes Danmark i en række romaner og teaterstykker: ”Mulatfiguren” er en litterært konstrueret figur, hvorigennem grænser imellem en ”hvid” og en ”sort” verden, imellem fri og slavegjort og imellem koloni og kolonistat forhandles og diskuteres. Her vil inddrages eksempler fra Henrik Hertz De Frifarvede (1836) og H.C. Andersens Mulatten (1840).

Sine Jensen Smed (f. 1989) er ph.d. i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet (2019). Hun har været del af det VELUX-finansierede forskningsprojekt ’Reading Slavery’, der har undersøgt de litterære aftryk af den transatlantiske slavehandel. Sine har beskæftiget sig med Danmark og specifikt undersøgt, hvordan de caribiske plantagekolonier blev fremstillet i litteraturen og tidsskriftspressen i Danmark i første halvdel af 1800-tallet.
31
dec
2021

Indmeldelse

31-12-2021
260DKK
Indmeldelse i Dansk Vestindisk Selskab
Du kan her tilmelde dig som medlem af Dansk Vestindisk Selskab.

Det får du . . .
Som medlem af Dansk Vestindisk Selskab får du
  • fem medlemsblade a 32 sider om året indeholdende artikler med historisk indhold samt aktuelt om øerne.
  • gratis adgang til foredrag o.l. på medlemsmøder ca otte gange om året i Østdanmark og ca 4 gange i Vestdanmark
  • gratis deltagelse ved historiske byrundture, udflugter mv.
Pris?
Et medlemskab koster
  • 260 kr. om året inkl. medlemsblade tilsendt som pdf-fil med nyhedsbrev (digital løsning).
  • 40 kr. i tillæg hvis bladet ønskes tilsendt med post i papirudgave.

Ved indmeldelse efter den 1. juli er kontingent kun det  halve (130 kr. hhv 20 kr.) for resten af året.

Klik nedenfor på "Personlig" for at oprette dig som nyt medlem. Når du har udfyldt formularen, bliver du dirigeret videre til siden med betaling af kontingent. Du kan til enhver tid afbryde forløbet. En indmeldelse gælder for hele husstanden, så ægtefælle, kæreste e.l. er velkommen til at deltage i vores arrangementer.

31
dec
2021

Kontingent for 2021 (fornyelse af medlemskab)

31-12-2021
260 kr.
Du kan her foretage betaling af kontingent for 2021.

Kontingentet udgør et grundbeløb på 260 kr.  og hvis du ønsker medlemsbladet tilsendt med PostNord lægges der et gebyr på 40 kr. således at kontingentet for 2021 da vil være 300 kr. Et kontingent gælder for hele din husstand.

Dit valg af medlemsblad registreres automatisk, så efter betaling af kontingent behøver du ikke at foretage dig mere.