Skip to main content

St. Thomas i dag

Det danske kolonieventyr startede med besættelsen af Sankt Thomas i 1672, der på den tid var bosat med nogle få englændere, der stille og roligt accepterede at blive "nesat" af Danmark.
I dag er øen en del af det amerikanske territorium US Virgin Islands. Blandt de tidligere 62 dansk vestindiske øer er St. Thomas den tættest befolkede, med sine godt 50.000 indbyggere på ialt 83 km2 (som Ærø).

Hovedbyen på St. Thomas er Charlotte Amalie, som også er hovedstaden i US Virgin Islands.

Forgangne tiders tætte jungle på St. Thomas er for længst borte, og kun få steder på øen er der i dag rester efter plantagebygningerne.

Den danske fortid fornægter sig dog ikke. I den lille park Emmancipation Park foran brandstationen i Charlotte Amalie står fortsat den oprindelige buste af Christian 9., som ser mod Fort Christian, og gaderne har stadig de danske navne som Dronningens gade, Prinsens Tværgade og Strandstræde.

Dertil kommer, at mange af butikkerne har referencer til den danske tid, f.eks. Royal Dane Mall og A. H. Riise Mall.

St. Thomas er i dag en moderne turistdestination og en af de største krydstogthavne i Caribien. Omkring 1912-1917 anlagde ØK havnekajen Havensight med datidens moderne faciliteter som elektricitetsværk, vandforsyning  og andre moderne bekvemmeligheder.

Havensight er i 2010'erne blev suppleret med endnu en anløbskaj vest for Charlotte Amalie, hvor de helt store krydstogtskibe kan gå ind til Charlotte Amalie.

Fotografen Dan Hellum har foreviget indtrykkene fra St. Thomas i en række skønne fotos, som du finder i vores Galleri.