Skip to main content

Om øerne nu og dengang

Oerne foer nuUS Virgin Islands kom de tidligere danske øer til at hedde, og øerne er i dag et lille stykke USA i tropiske omgivelser, men der er stadig minder om den danske kolonitid.

Indtil 1993 var en af øernes store virksomheder dansk, West Indian Company, WICO, der ejer det store kajanlæg i Charlotte Amalie på St. Thomas.

Selskabet blev stiftet af og var ejet af ØK i Danmark og et af de guldæg, som blev solgt fra i forsøget på at redde det skrantende ØK. I dag er ejeren af det vigtige område GERS, som svarer til, hvad vi ville kalde tjenestemændenes pensionskasse.

Nu om dage hører man tit danskere sige, at vi skulle aldrig have solgt dette paradis. En forståelig bemærkning, hvis man kun tænker på danskernes begejstring for ferier med solskin, palmer og varmt badevand. Men realistisk set ville det måske være gået de tre øer, som det er gået mange af de andre i Caribien: De er i dag selvstændige stater. Blandt undtagelserne er for eksempel de franske øer, der er så franske, at selv om man sidder næsten ni timer i jumboen fra Paris til Guadeloupe, så er det alligevel indenrigsflyvning.

Ved 150-året for slaveriets ophævelse 3. juli 1998 blev en af oprørets hovedpersoner, general Buddhoe, mindet med en statue foran fortet i Frederiksted