Kongensgade i Christiansted
0 Kommentarer |
-
St Croix Christiansted fra Protestant Cay ca 1850 St Croix Christiansted fra Protestant Cay ca 1850
Christiansted set fra Protestant Cay
Da St Croix blev købt fra Frankrig, blev det besluttet, at der skulle anlægges en rigtig by på øens nordkyst. En række gader blev planlagt på kryds og tværs. Byen fik navnet Christianssted. Midt i havnen ligger en lille ø, kaldet Protestant Cay, og herfra blev dette billede taget i 1860.
Mellem husene i midten af billedet starter byens vigtigste gade, Kongensgade. Gaden fortsætter skråt bagud, gennem hele byen, og fortsætter derpå som øens vigtigste landevej. -
Christiansted Kongensgade 54 Christiansted Kongensgade 54
Kongensgade 54
Kongensgades mest prominente bygning er Guvernementshuset, og lige overfor ligger dette hus i to etager med mange søjler og skodder.
Huset har formodentlig været en købmandsbutik, og et samlingspunkt for mænd. Her i skyggen kan man drøfte forretninger og udveksle nyheder, mens det samtidig er muligt at holde øje med trafikken til og fra Guvernementshuset. -
Christiansted Praestegaarden i King Street Taylor Christiansted Praestegaarden i King Street Taylor
Præstegården
Lidt længere oppe i Kongensgade passerer vi den lutheranske kirke på venstre hånd, og over for den ligger præstegården, som er bygget i den neoklassisk stil.
Den næste bygning var oprindelig en privat bolig, men den blev ombygget til skole af arkitekt Løvmand i 1840, og fik tilføjet en etage mere. Hver etage rummede 100 skolebørn.
Kvinden til venstre med bakken sælger hjemmelavet slik eller kager. -
Christiansted Armstrongs butik Kg gd Dan Skol h jr Rams Christiansted Armstrongs butik Kg gd Dan Skol h jr Rams
Armstrongs butik
Skråt over for skolen ligger i 1900 en toetages bygning, hvor Robert Armstrong har sin butik.
Her bor Robert med sin kone Agnes, deres 6 børn og flere ansatte. Butikken sælger "dry goods and general merchandize", hvilket nok bedst kan oversættes til en "blandet landhandel".
Senere brænder bygningen, og genopstår som en et etages bygning (se næste billede). -
Christiansted Huse i Kongensgade Christiansted Huse i Kongensgade
Huse i Kongensgade
Forrest til venstre er Armstrongs butik, som den ser ud omkring 1905.
Bag ved ligger en stor bygning, som oprindelig bestod af to bygninger.
Allerede i slutningen af 1700tallet fik de to bygninger samme ejer, nemlig toldforvalter Prætorius. Huset er flere gange gennem 1800tallet blevet udbygget og ombygget af de skiftende ejere.
Prokurator Stakemann køber huset i 1885, og bor her med sin familie. -
Christiansted Fodgaengere i Kongensgade Christiansted Fodgaengere i Kongensgade
Fodgængere i Kongensgade
Det er en tidlig morgen i 1905, og folk er på vej til arbejde.
Måske arbejder de på Penthenys hotel, som med sin karakteristiske altan ligger lige til højre. Til venstre kan man bag rækværket ane Limpricht Park, som er opkaldt efter guvernør Peter Carl Limpricht (1838 - 1912). -
Christiansted Kongens Gade m Penthenys Hotel Christiansted Kongens Gade m Penthenys Hotel
Penthenys hotel
Lidt længere ned ad Kongensgade og forbi hotellet med altanen. Herfra kan man bedre se den imponerende 3 etages bygning, som blev købt af postskibet Vigilants ejer, kaptajn Peter Cornelius Pentheny i 1878.
Han indrettede huset til Christiansteds førende hotel, som først lukkede i 1961. -
Christiansted Slutningen af Kongensgade 1898 Christiansted Slutningen af Kongensgade 1898
Slutningen på Kongensgade
Den anglikanske kirke i baggrunden hedder St. John, og den ligger der, hvor Kongensgade slutter.
Fotografiet fra 1898 viser hvilket fornemt brolæggerarbejde, man mestrede dengang. Over den dybe rendesten er der bygget en hvælvet gangbro ind til Kongensgade 35. -
Christiansted Gadeliv i Kings Street Udsnit postkort RD Benj Christiansted Gadeliv i Kings Street Udsnit postkort RD Benj
Gadeliv
Husene i den øverste del af Kongensgade er enten små ydmyge træhuse med et halvtag over fortovet eller toetages bygninger med en muret underetage med buegang over fortovet og en overetage af træ.
Billedet viser tydeligt højdeforskellen fra Kongensgades start nede ved havnefronten til gadens afslutning oppe i den mere livlige udkant af byen. -
Christiansted Hus rulles gennem Kings Street Christiansted Hus rulles gennem Kings Street
Et rullende hus
Der sker ofte noget i Kongensgade - byens hovedgade.
Det kan være et kirkeligt optog, en militærparade eller karnevalsparader ved nytårstid. Man kan opleve guvernørparret i deres elegante åbne karet eller tungtlastede oksekærrer med masser af sukkersække.
Men dette rullende hus fra 1912 var så usædvanligt, at det måtte fotograferes. Hvor kom det fra og hvor skulle det hen? Godt spørgsmål!
Christiansted set fra Protestant Cay
Da St Croix blev købt fra Frankrig, blev det besluttet, at der skulle anlægges en rigtig by på øens nordkyst. En række gader blev planlagt på kryds og tværs. Byen fik navnet Christianssted. Midt i havnen ligger en lille ø, kaldet Protestant Cay, og herfra blev dette billede taget i 1860.Mellem husene i midten af billedet starter byens vigtigste gade, Kongensgade. Gaden fortsætter skråt bagud, gennem hele byen, og fortsætter derpå som øens vigtigste landevej.
Kongensgade 54
Kongensgades mest prominente bygning er Guvernementshuset, og lige overfor ligger dette hus i to etager med mange søjler og skodder.Huset har formodentlig været en købmandsbutik, og et samlingspunkt for mænd. Her i skyggen kan man drøfte forretninger og udveksle nyheder, mens det samtidig er muligt at holde øje med trafikken til og fra Guvernementshuset.
Præstegården
Lidt længere oppe i Kongensgade passerer vi den lutheranske kirke på venstre hånd, og over for den ligger præstegården, som er bygget i den neoklassisk stil.Den næste bygning var oprindelig en privat bolig, men den blev ombygget til skole af arkitekt Løvmand i 1840, og fik tilføjet en etage mere. Hver etage rummede 100 skolebørn.
Kvinden til venstre med bakken sælger hjemmelavet slik eller kager.
Armstrongs butik
Skråt over for skolen ligger i 1900 en toetages bygning, hvor Robert Armstrong har sin butik.Her bor Robert med sin kone Agnes, deres 6 børn og flere ansatte. Butikken sælger "dry goods and general merchandize", hvilket nok bedst kan oversættes til en "blandet landhandel".
Senere brænder bygningen, og genopstår som en et etages bygning (se næste billede).
Huse i Kongensgade
Forrest til venstre er Armstrongs butik, som den ser ud omkring 1905.Bag ved ligger en stor bygning, som oprindelig bestod af to bygninger.
Allerede i slutningen af 1700tallet fik de to bygninger samme ejer, nemlig toldforvalter Prætorius. Huset er flere gange gennem 1800tallet blevet udbygget og ombygget af de skiftende ejere.
Prokurator Stakemann køber huset i 1885, og bor her med sin familie.
Fodgængere i Kongensgade
Det er en tidlig morgen i 1905, og folk er på vej til arbejde.Måske arbejder de på Penthenys hotel, som med sin karakteristiske altan ligger lige til højre. Til venstre kan man bag rækværket ane Limpricht Park, som er opkaldt efter guvernør Peter Carl Limpricht (1838 - 1912).
Penthenys hotel
Lidt længere ned ad Kongensgade og forbi hotellet med altanen. Herfra kan man bedre se den imponerende 3 etages bygning, som blev købt af postskibet Vigilants ejer, kaptajn Peter Cornelius Pentheny i 1878.Han indrettede huset til Christiansteds førende hotel, som først lukkede i 1961.
Slutningen på Kongensgade
Den anglikanske kirke i baggrunden hedder St. John, og den ligger der, hvor Kongensgade slutter.Fotografiet fra 1898 viser hvilket fornemt brolæggerarbejde, man mestrede dengang. Over den dybe rendesten er der bygget en hvælvet gangbro ind til Kongensgade 35.
Gadeliv
Husene i den øverste del af Kongensgade er enten små ydmyge træhuse med et halvtag over fortovet eller toetages bygninger med en muret underetage med buegang over fortovet og en overetage af træ.Billedet viser tydeligt højdeforskellen fra Kongensgades start nede ved havnefronten til gadens afslutning oppe i den mere livlige udkant af byen.
Et rullende hus
Der sker ofte noget i Kongensgade - byens hovedgade.Det kan være et kirkeligt optog, en militærparade eller karnevalsparader ved nytårstid. Man kan opleve guvernørparret i deres elegante åbne karet eller tungtlastede oksekærrer med masser af sukkersække.
Men dette rullende hus fra 1912 var så usædvanligt, at det måtte fotograferes. Hvor kom det fra og hvor skulle det hen? Godt spørgsmål!